Saya bekerja di...

Teruskan

Kandungan anda sedang diadaptasikan kepada jenis perniagaan anda

Susun Atur Menu

Sebelum pelanggan menapakkan kaki di dalam restoran anda, besar kemungkinan mereka telah pun melihat menu anda di dalam talian. Susun atur menu anda adalah antara visual pertama yang memberikan impak kepada pelanggan anda untuk menarik perhatian mereka.


Untuk kebanyakan restoran barat, menu biasanya disusun dalam kategori-kategori utama berikut:

  • Hidangan Pembuka Selera
  • Sup
  • Salad
  • Hidangan Utama
  • Pencuci Mulut

Walau bagaimanapun, bergantung kepada tema restoran anda, menu anda seharusnya menunjukkan alihan sebegini dalam hidangan anda. Sebagai contoh, hidangan bersaiz besar yang perlu dikongsi bersama semakin menjadi trend semenjak beberapa tahun kebelakangan ini, dan anda boleh menggunakan ia sebagai hidangan pembuka selera di dalam menu anda jika ia menepati tema. Anda juga menggunakan kreativiti anda dalam penyampaian menu ada – ada restoran yang menggunakan papan hitam, papan klip atau bingkai yang dipasangkan di dinding untuk memberikan faktor ‘wow’ yang lebih besar.

Penggunaan Perkataan dalam Menu

Bagaimana anda akan menghuraikan masakan anda?

Hidangan perlulah dihuraikan dengan jelas dan ringkas agar menarik minat pelanggan. Bayangkan setiap perkataan yang anda gunakan umpama goresan berus yang mewarnai sebuah gambaran hidangan di minda pelanggan anda. Hidangan yang tidak dihuraikan dengan betul atau menggunakan perkataan yang terlalu kompleks biasanya tidak dapat memberikan bayangan yang menarik kepada pelanggan dan mereka mungkin tidak akan memesan hidangan tersebut.

Pastikan hidangan dihurai seringkasnya.

Gunakanlah bahasa yang mudah difahami dan elakkan daripada menggunakan terlampau banyak perkataan. Elakkan juga dari menggunakan terma yang hanya difahami oleh staf dapur. Dengan memberikan nama yang ringkas kepada hidangan, anda akan memberikan personaliti kepadanya dan menyenangkan pelanggan untuk perasan hidangan ini. Cuba berikan nama yang menarik kepada hidangan yang sukar terjual, dan ia mungkin  menjadi jualan terhebat anda.

Akhir sekali dan yang paling penting, semak untuk sebarang kesilapan ejaan yang mungkin terlepas pandang dan betulkan segera.

Harga menu

Bagi setiap chef yang berwibawa, pemahaman pengiraan untuk mengira kos makanan adalah salah satu aspek paling penting dalam menguruskan dapur. Anggaran am dalam kos makanan haruslah berada dalam lingkungan 33% dari harga jualan anda. Jangan lupa untuk faktorkan masuk semua bahan ramuan yang diperlukan dalam memasak sesebuah hidangan sebelum membuat penggiraan harga menu.

Pastikan harga jualan anda konsisten di dalam seluruh menu anda. Jangan biarkan harga turun-naik terlampau banyak untuk semua hidangan di dalam kategori yang sama kerana pelanggan mungkin tidak akan memesan hidangan yang berharga lebih tinggi. Sebagai contoh, anda mungkin tidak mahu menjual hidangan ikan pada harga $20 dan hidangan stik pada $70. Akhir sekali, bulatkan harga jualan agar ia tidak memaparkan harga yang ganjil seperti $28.75. Jangan lupa – menu yang ringkas adalah menu yang baikKembali kepada KNORR WORLD CUISINES

Continue watching video?

Daftar akaun

Here's what you get

  • A chance to join our free sampling promotions
  • New dish ideas from our chefs
  • The latest trends and training modules