Saya bekerja di...

Teruskan

Kandungan anda sedang diadaptasikan kepada jenis perniagaan anda


Tonjolkan komponen ramuan utama anda

Seperti sebuah buku yang terkarang baik, hidangan anda memerlukan plot utama yang baik untuk menonjolkan jalan ceritanya. Untuk masakan barat, titik fokus biasanya adalah pada protein, samada ianya daging lembu, ayam, daging khinzir atau makanan laut. Mulakan dengan meletakkan ramuan ini di dalam pinggan, dan letakkan komponen lain di sekelilingnya untuk menonjolkan ramuan utama ini.

Tonjolkan tekstur dan warna yang berlainan di dalam pinggan


Makanan tentunya tampak tidak menarik jika ia hanya mempunyai satu warna. Warna memainkan peranan yang amat besar dalam menceriakan sesebuah hidangan. Sebagai contoh, warna hijau akan kelihatan segar, manakala warna coklat, merah manggis dan emas akan tampak menyenangkan. Ada makanan yang berkilat, dan ada pula yang pusam, mempunyai permukaan licin atau bertekstur. Tekstur akan dapat memberikan kontras pada hidangan dan rasa sensasi yang berlainan di dalam mulut.

Hiasan


Apabila semua ramuan utama telah disetkan di dalam pinggan, anda boleh gunakan beberapa bahan hiasan untuk menambahkan warna dan kesegaran kepada hidangan anda. Bahan hiasan anda seharusnya padan dengan profil perisa hidangan anda dan 100% daripadanya boleh dimakan!

Kadar antara makanan dan saiz pinggan seharusnya seimbang!


Pemilihan pinggan mangkuk yang digunakan sering tidak diberi perhatian. Dengan pinggan yang bersaiz betul, mempunyai warna dan bentuk yang betul boleh menonjolkan hidangan anda atau membuat ia kelihatan sungguh tidak menyelerakan. Cuba untuk mengekalkan ratio yang sihat untuk protein, karbohidrat dan sayuran di dalam pinggan anda.


Kembali kepada KNORR WORLD CUISINES

Continue watching video?

Daftar akaun

Here's what you get

  • A chance to join our free sampling promotions
  • New dish ideas from our chefs
  • The latest trends and training modules