Saya bekerja di...

Teruskan

Kandungan anda sedang diadaptasikan kepada jenis perniagaan anda

Protein mungkin jiwa sebuah hidangan Barat, tetapi sos adalah nadi yang menghidupkan hidangan itu. Sama ada anda membicarakan tentang daging, ayam atau ikan, terdapat pelbagai gandingan yang tidak terkira banyaknya yang telah berkembang daripada 5 Ibu Sos, dan banyak lagi yang akan terus terhasil sehingga ke hari ini.

Namun anda tidak boleh melanggar peraturan sebelum anda betul-betul memahami permainannya. Terdapat beberapa garis panduan asas untuk menggandingkan protein dengan sos. Dalam banyak kes, ia bergantung kepada penyediaan daging dan juga bahagian-bahagian lain yang sedang anda masak. Berikut adalah panduan umum bagaimana untuk menggandingkan mereka.

Daging

Secara umum, daging sangat sesuai digandingkan dengan kicap pekat yang penuh perisa. Sebagai contoh, filet daging lembu boleh dimasak dengan sempurna hanya dengan menggorengnya dalam kuali dan dicampur lada, stroganof atau sos wain merah. Stu daging pula sering menggunakan demi-glas atau sos perang; dalam bourguignon daging misalnya. Walau bagaimanapun, sesetengah daging gril, seperti daging batang pinang sesuai digandingkan dengan sos Béarnaise atau sos berasaskan hollandaise.

Ayam


Ayam adalah sangat versatil dan sesuai dengan semuanya dari sos barbeku sehinggalah kepada sos herba. Tetapi pasangannya yang paling klasik ialah sos krim ringan seperti sos cendawan.

Ikan

 

 

Chef kami mengesyorkan salmon gril digandingkan dengan sos hollandaise, atau ikan putih yang direbus dengan sos mentega

Kebanyakan ikan sesuai digandingkan dengan mentega dan sos herba. Jus lemon juga sesuai untuk memasak ikan dengan keasidannya yang memberikan rasa masam.


Kembali kepada KNORR WORLD CUISINES

Continue watching video?

Daftar akaun

Here's what you get

  • A chance to join our free sampling promotions
  • New dish ideas from our chefs
  • The latest trends and training modules