Saya bekerja di...

Teruskan

Kandungan anda sedang diadaptasikan kepada jenis perniagaan anda

Ramadhan semestinya masa yang sibuk bagi para pengusaha makanan, terutamanya bila pelanggan bertambah ramai di senjakala. Dalam keriuhan dan kesibukan untuk memastikan makanan terhidang dengan cepat, kadangkala akan menyebabkan hal-hal lain tertolak ke tepi. Oleh itu kakitangan anda perlu memberi lebih perhatian kerana penyediaan ramuan yang lambat mungkin menjadi isu keselamatan makanan dan ini mungkin mencemarkan nama baik anda.

Di sini adalah 3 perkara penting yang perlu diberi perhatian untuk memastikan pelanggan anda dapat menikmati makanan yang lazat dan selamat sepanjang Ramadhan:


Penyediaan Makanan


Antara perkara pertama yang perlu anda pastikan ialah mutu bahan-bahan anda, terutamanya yang cepat luput seperti buah-buahan, sayuran, dan daging.

Buah-buahan dan sayuran
Warna buah-buahan dan sayuran patut nampak segar, tanpa lebam atau terlebih masak. Pastikan semua sayur dibasuh sebersihnya sebelum dipotong, terutamanya bila ia akan dimakan mentah.

Daging, makanan laut dan ayam
Daging, makanan laut dan ayam perlu disimpan dalam bekas-bekas sejuk, bebas dariapda sebarang bau atau warna yang kurang menyenangkan.

Keluarkan bahan-bahan mentah anda menurut masa yang diperlukan untuk dinyahbekukan pada suhu bilik: daging mengambil masa sejam, manakala yang berprotein seperti ayam atau makanan laut mengambil masa sehingga dua jam. Ini membantu anda mengelakkan pendedahan terlalu lama sehingga mengundang bakteria.


Pencemaran bersilang


Pencemaran bersilang merupakan antara isu utama yang melanda pengusaha makanan. Ia berlaku apabila mikro organisma dari satu permukaan ke permukaan lain disebabkan pengendalian bahan mentah yang tidak betul. Ini boleh mengakibatkan penyakit yang boleh menjangkiti para pelanggan anda, walaupun selepas bahan-bahan tersebut dibersihkan dan dimasak.


Salah satu cara untuk mengelakkan pencemaran bersilang di pantri anda adalah dengan meletakkan bahan-bahan masakan anda di atas platform, jauh dari lantai. Pastikan anda menyimpan bahan-bahan tersebut dalam bekas-bekas berasingan, dan asingkan bahan basah daripada yang kering. Elakkan menggunakan peralatan yang sama untuk mengendalikan bahan-bahan berbeza- kalau perlu, pastikan ia dibasuh dengan teliti terlebih dahulu.

Periksa stok anda sekerap mungkin,  untuk menjaga kualiti bahan-bahan masakan anda. Pemeriksaan patut dibuat setiap dua minggu untuk bahan mentah. Pastikan anda mencatitkan tarikh beli, luput, dan juga kuantiti yang tinggal dan labelkan dengan jelas. Sebagai panduan, amalkan “pertama masuk, pertama keluar” untuk memastikan tiada bahan yang dibiarkan lama, tidak digunakan.


Memasak dan Menghidang

Bahan-bahan mentah menjadi tempat pembiakan kegemaran bagi bakteria seperti E.Coli dan Salmonella yang boleh menyebabkan jangkitan jika tidak dikendalikan dengan cermat. Oleh itu, pastikan semua bahan dibersihkan dengan teliti dan dimasak berhati-hati, lebih baik pada suhu 63°C atau lebih, supaya dapat membunuh baki mikro organisma dan memastikan masakan anda selamat untuk dimakan.


Ingatlah yang bakteria paling mudah membiak pada suhu makanan berbahaya (TDZ) iaitu di antara 5°C dan 56.7°C. Pastikan makanan panas terus panas, dan yang sejuk terus sejuk, dalam empat jam selepas dimasak.

Ini hanyalah beberapa langkah asas dan ada banyak lagi langkah lain yang anda boleh ambil untuk memastikan keselamatan para pelanggan anda. Chefmanship Akademi Unilever Food Solutions (UFS) beriltizam untuk mendidik dan memberikan inspirasi kepada para pengusaha makanan melalui pelbagai modul yang meliputi pelbagai topik, dari kebersihan makanan ke perancangan menu dan pengiraan kos.

Berminat? Daftar sekarang dan kami akan memamklumkan kepada anda tentang kursus seterusnya.


Kembali kepada Perniagaan Makanan 101

Continue watching video?

Daftar akaun

Here's what you get

  • A chance to join our free sampling promotions
  • New dish ideas from our chefs
  • The latest trends and training modules