Saya bekerja di...

Teruskan

Kandungan anda sedang diadaptasikan kepada jenis perniagaan anda

+

Tulang Rusuk Kambing dan Perapan

  • Lamb Spareribs 3 kg
  • Jus Oren 300 ml
  • Cola 330 ml
  • Taim 5 g
  • Rosemary 5 g
  • Garlic, whole 20 g
  • Serbuk Paprika 10 g
  • Cajun Spice 10 g
  • Air 400 ml

Sos Pimento Biji Sawi

Sayur Jeruk Limau

  • Gula 200 g
  • White Turnip, diced
  • Lobak Merah, didadu 300 g
  • Celery, peeled and sliced 200 g
  • Shallot Wedges 200 g
  • Air

Sebelum Menghidang

  • Coriander Cress 40 g
  1. Tulang Rusuk Kambing dan Perapan

    • Gaul rata semua ramuan di dalam mangkuk, kecuali tulang rusuk.
    • Simpan 300gm sos perapan untuk digunakan nanti (dalam Sos Pimento Biji Sawi)
    • Masukkan semua tulang rusuk ke dalam mangkuk adunan dan biarkan ia memerap selama 12 jam.
    • Masukkan sos perapan dan tulang rusuk ke dalam periuk dan masak dengan api kecil hingga empuk dan lembut, tapi bukan hingga terlerai tulangnya.
    • Keluarkan tulang rusuk dan rehatkan.
    • Masak sos hingga kurang separuh.
  2. Sos Pimento Biji Sawi

    • Bakar cili kembung merah pada suhu 200°C selama 20 minit, kemudian buangkan kulit dan bijinya.
    • Kisar cili kembung bakar hingga halus dan biarkan sejukkan.
    • Bila sudah sejuk, masukkan 300gm sos perapan kambing tadi bersama semua ramuan lain.
    • Tuangkan ke dalam gelas menghidang atau gelas shooter.
  3. Sayur Jeruk Limau

    • Didihkan air dan gula di dalam periuk, tambahkan serbuk limau nipis dan gaul rata.
    • Masukkan semua sayuran dan biarkan ia semalaman.
    • Keluarkan dan lap kering sebelum menghidang.
  4. Sebelum Menghidang

    • Panaskan daging dan sos.
    • Hidangan sayur jeruk di dalam mangkuk kecil.
    • Letak daging di atas papan menghidang dan tuangkan sos ke atasnya.
    • Hidang bersama sayur jeruk dan sos pimento biji sawi.
    • Akhir sekali, hiaskan dengan daun ketumbar liar sebelum dihidang.