Saya bekerja di...

Teruskan

Kandungan anda sedang diadaptasikan kepada jenis perniagaan anda

+

Penyediaan Ayam Carik

  • Seekor Ayam 1 pc
  • Bawang Putih 30 g
  • Mustard Dijon 50 g
  • Serbuk Kari Daging 30 g
  • Serbuk Paprika 20 g
  • Thyme Segar 11 g
  • Air, disaring 250 ml

Bebola Kentang Lecek Goreng

  • Air, disaring 500 ml
  • Susu Penuh Krim 225 ml
  • Telur Ayam 1 pc
  • Pelicau Telur (egg wash) 3 pc
  • Minyak, untuk menggoreng

Salsa Lemon Kacang Kuda

  • Kacang Kuda, di dalam tin 350 g
  • Parsli Inggeris, dipotong 10 g
  • Kulit Lemon, diparut 1 pc
  • Minyak Zaitun 15 g
  • Bawang Putih, dipotong halus 5 g
  • Sos Signatur Lady's Choice 80 g
  1. Penyediaan Ayam Carik

    • Belah (butterfly) ayam dan letakkan di atas dulang pemanggang.
    • Campurkan kesemua bahan dan tuangkan di atas ayam dan balut bersama kerajang.
    • Bakar selama 2 jam di dalam ketuhar pada suhu 160ᵒC.
    • Keluarkan dan buka balutan kerajang. Sambung bakar untuk tempoh 40 minit pada suhu 180ᵒC. Selepas masak, keluarkan dari ketuhar dan ketepikan.
    • Didihkan air, masukkan Sos Perang Demi Glace Knorr.
  2. Bebola Kentang Lecek Goreng

    • Gentel kentang lecek menjadi bebola bersaiz 25gm, tutupkan dan masukkan ke dalam peti ais selama 20 minit.
    • Celupkan bebola kentang lecek ke dalam pelicau telur, kemudian ke dalam salutan Tepung Goreng Ayam Knorr.
  3. Salsa Lemon Kacang Kuda

    • Campurkan kesemua bahan dan perasakan.