Menu

Saya bekerja di...

Teruskan

Kandungan anda sedang diadaptasikan kepada jenis perniagaan anda

+

Penyediaan Ayam

  • Minyak, untuk menggoreng
  • Telur 2.0 pc
  • Tepung Beras 100.0 g
  • Drumet Ayam 1000.0 g

Perasa Limau Nipis Bercili

  • Serbuk Jintan Putih 4.0 g
  • Serbuk Cili 12.0 g

Penyediaan Akhir

  • Cili Padi, dipotong 5.0 g
  • Daun Bawang, didadu 50.0 g
  • Bawang Putih, dipotong 30.0 g
  • Halia Muda, dipotong 50.0 g
  1. Penyediaan Ayam

    • Adunkan kesemua bahan perapan dengan sebati dan perapkan kira-kira 30 minit.
    • Masukkan tepung beras dan 2 biji telur yang telah dipukul di dalam bekas berasingan.
    • Salutkan ayam yang telah diperapkan bersama telur sebelum dicelup ke dalam tepung. Goreng (deep fry) sehingga warna menjadi perang keemasan dan masak dengan sekata.
  2. Perasa Limau Nipis Bercili

    • Adun sebati kesemua bahan dan gunakan mengikut keperluan.
  3. Penyediaan Akhir

    • Tumis bahan-bahan Perasa Limau Nipis Bercili sehingga naik wangi, masukkan ayam yang telah dimasak dan kacau dengan sebati sehingga salutan benar-benar sekata.