Bahan-bahan
Penyediaan Ayam
-
Minyak, untuk menggoreng
-
Telur 2.0 pc
-
Tepung Beras 100.0 g
-
Drumet Ayam 1000.0 g
Perasa Limau Nipis Bercili
-
Serbuk Jintan Putih 4.0 g
-
Serbuk Cili 12.0 g
Penyediaan Akhir
-
Cili Padi, dipotong 5.0 g
-
Daun Bawang, didadu 50.0 g
-
Bawang Putih, dipotong 30.0 g
-
Halia Muda, dipotong 50.0 g
Penyediaan
-
Penyediaan Ayam
- Adunkan kesemua bahan perapan dengan sebati dan perapkan kira-kira 30 minit.
- Masukkan tepung beras dan 2 biji telur yang telah dipukul di dalam bekas berasingan.
- Salutkan ayam yang telah diperapkan bersama telur sebelum dicelup ke dalam tepung. Goreng (deep fry) sehingga warna menjadi perang keemasan dan masak dengan sekata.
-
Perasa Limau Nipis Bercili
- Adun sebati kesemua bahan dan gunakan mengikut keperluan.
-
Penyediaan Akhir
- Tumis bahan-bahan Perasa Limau Nipis Bercili sehingga naik wangi, masukkan ayam yang telah dimasak dan kacau dengan sebati sehingga salutan benar-benar sekata.