Bahan-bahan
Perapan
-
Ayam (dipotong 8/seekor) 2.0 pc
-
Serbuk Kunyit
-
Gula
-
Garam
Penyediaan
-
Bawang Merah 3.0 pc
-
Bawang Merah Kecil 5.0 pc
-
Bawang Putih 5.0 pc
-
Cili Dikisar
-
Halia 3.0 cm
-
Kicap Pekat 5.0 sudu besar
-
Kicap Cair 2.0 sudu besar
-
Kicap Manis 3.0 sudu besar
-
Sos Tomato 2.0 sudu besar
-
Sos Cili 2.0 sudu besar
-
Cuka 2.0 sudu besar
Masakan
Penyediaan
-
Perapan
- Campurkan serbuk kunyit dan garam secukup rasa dengan ayam yang telah dipotong.
- Gorengkan ayam yang telah diperap. Keluarkan daripada kuali selepas ayam telah masak.
-
Penyediaan
- Kisarkan bawang besar, bawang kecil, bawang putih, cili dan halia.
- Campurkan kesemua kicap pekat, cair, manis, sos cili dan tomato, dan cuka bersama.
-
Masakan
- Tumiskan bahan kisar sehingga garing.
- Tuang campuran sos.
- Masukkan ayam dan goreng sebati. Pastikan rempah yang ditumis sebelum dan campuran sos digaul sebati.
- Taburkan sesudu besar Stok Ayam Knorr kedalam kuah.
- Tambahkan garam dan gula jika perlu.