Saya bekerja di...

Teruskan

Kandungan anda sedang diadaptasikan kepada jenis perniagaan anda

+

Perapan ayam panggang

  • Paha Ayam Penuh 2000 g
  • Minyak Jagung 50 ml
  • Halia Muda, dikisar 200 g
  • Bawang Putih, kisar 200 g
  • Serbuk Jintan Putih 30 g
  • Pewarna Merah 2 ml
  • Serbuk Kunyit 5 g
  • Jintan Putih, siap dibakar 5 g
  • Garam Masala 35 g

Kuah Percik

  • Bawang Merah Kecil, dikisar 80 g
  • Halia Muda 30 g
  • Gula Halus 30 g
  • Air, disaring 100 ml
  • Bawang Putih, kisar 20 g
  • Cili Boh 100 g
  1. Perapan ayam panggang

    • Masukkan kesemua bahan di dalam mangkuk dan adun sebati.
    • Perapkan paha ayam penuh kira-kira 4 jam.
    • Panggang di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 150° Celsius selama 60 minit.
    • Keluarkan dari ketuhar. Biarkan ia terus panas sebelum dhihidangkan.
  2. Kuah Percik

    • Cairkan Marjerin Planta Chef menggunakan api kecil.
    • Tumis kesemua bahan dan cili boh sehingga wangi.
    • Masukkan air yang ditapis, kacau selama 10 minit.
    • Tambahkan gula dan Pati Ayam Knorr.
    • Kecilkan api, masukkan Mayonis Sebenar Lady's Choice. Kacau sehingga sebati.
  3. Penghidangan

    • Letakkan ayam panggang yang siap dimasak di atas pinggan hidangan.
    • Hidangkan bersama kuah percik yang telah disediakan.
+