Bahan-bahan
Makaroni
-
Air 2.0 ltr (liter)
-
Minyak Zaitun 20.0 ml
-
Makaroni 500.0 g
Sos Keju
-
Susu UHT 500.0 ml
-
Biji Lada Hitam, dikisar halus 2.0 g
-
Keju Romano 50.0 g
-
Keju Munster 50.0 g
-
Keju Parmesan 50.0 g
-
Keju Cheddar, diparut 50.0 g
Hidangan Sampingan
-
Patti Ayam 30.0 pc
-
Kepingan Keju Emmental 20.0 pc
-
Inti Makaroni & Keju 1.0 kg
Penyediaan
-
Makaroni
- Masukkan minyak zaitun & Stok Ayam Knorr ke dalam periuk berisi air yang sedang mendidih.
- Masak makaroni selama 6-8 minit.
- Tos keluar air dan ratakan di atas dulang yang leper & sejukkan di dalam peti sejuk.
-
Sos Keju
- Panaskan susu hingga suhu 75°C, masukkan Knorr Campuran Sos Putih & kacau sebati.
- Reneh hingga sos menjadi pekat, masukkan semua jenis keju – Parutan Keju Cheddar, Parmesan, Munster, Romano – dalam biji lada hitam.
-
Hidangan Sampingan
- Satukan makaroni dengan sos keju untuk membentuk inti makaroni & keju.
- Goreng patti ayam hingga masak.