Burger Makaroni & Keju
Dua hidangan klasik Amerika bergabung membentuk satu burger makaroni dan keju yang unik. Timbunan patti ayam yang diselami sos makaroni dan keju memberikan anda satu makanan keselesaan yang sempurna iaitu sebiji burger yang sungguh lazat.

Bahan-bahan
Makaroni
-
Air 2 ltr (liter)
-
Minyak Zaitun 20 ml
-
Makaroni 500 g
Sos Keju
-
Susu UHT 500 ml
-
Biji Lada Hitam, dikisar halus 2 g
-
Keju Romano 50 g
-
Keju Munster 50 g
-
Keju Parmesan 50 g
-
Keju Cheddar, diparut 50 g
Hidangan Sampingan
-
Patti Ayam 30 pc
-
Kepingan Keju Emmental 20 pc
-
Inti Makaroni & Keju 1 kg
Penyediaan
-
Makaroni
- Masukkan minyak zaitun & Stok Ayam Knorr ke dalam periuk berisi air yang sedang mendidih.
- Masak makaroni selama 6-8 minit.
- Tos keluar air dan ratakan di atas dulang yang leper & sejukkan di dalam peti sejuk.
-
Sos Keju
- Panaskan susu hingga suhu 75°C, masukkan Knorr Campuran Sos Putih & kacau sebati.
- Reneh hingga sos menjadi pekat, masukkan semua jenis keju – Parutan Keju Cheddar, Parmesan, Munster, Romano – dalam biji lada hitam.
-
Hidangan Sampingan
- Satukan makaroni dengan sos keju untuk membentuk inti makaroni & keju.
- Goreng patti ayam hingga masak.