Menu
Poin

Saya bekerja di...

Teruskan

Kandungan anda sedang diadaptasikan kepada jenis perniagaan anda

Bahan-bahan

+

Confit Itik

  • Peha Itik 2.0 pc
  • Garam 3.0 g
  • Lemak Itik, yang dicairkan 700.0 ml

Kari Demi-Glace

Pes Kari

  • Cili Kering, dibuang biji 10.0 pc
  • Halia 6.0 g
  • Serbuk Kunyit 15.0 g
  • Bawang Merah Kecil 50.0 g
  • Biji Ketumbar, digoreng wangi tanpa minyak 5.0 g
  • Buah Pelaga, digoreng wangi tanpa minyak 3.0 pc
  • Garam 1.0 g

Sup Khao Soi

Mee Telur

  • Mee Telur Halus 50.0 g
  • Mee Telur Lebar 80.0 g
  • Minyak, untuk menggoreng

Hidangan gabungan Barat dan Asia ini menyatukan kari Thai yang kaya berperisa dengan keanggunan confit Perancis. Khao Soi adalah tambahan makanan yang sihat kepada hidangan fusion ini, menjadikan ia satu hidangan yang seimbang. Ia adalah hidangan dari hati yang sihat dan lazat.

...

Penyediaan

  1. Confit Itik

    • Keringkan peha itik dengan tisu kertas.
    • Tebuk kulit itik di merata bahagian dengan jarum.
    • Sapukan garam dan biarkan pada suhu bilik selama sejam. 
    • Masukkan peha itik ke dalam periuk kaserol yang kecil. Pastikan bahagian berkulit menghadap atas. 
    • Panaskan peha itik dengan perlahan-lahan di dalam ketuhar pada suhu 150°C selama 90 minit.
    • Tinggikan suhu ketuhar ke 190°C untuk memerangkan kulit itik selama 15 minit. Biarkan ia hingga sejuk dan tapis keluar lemak lebihan.
  2. Kari Demi-Glace

    • Panaskan minyak, tumis bawang hingga wangi.
    • Masukkan serbuk kari & gaul rata.
    • Masukkan Campuran Sos Perang Demi Glace Knorr dan air, dan didihkan, kemudian kacau selalu selama 5 minit hingga sos menjadi pekat.
  3. Pes Kari

    • Masukkan cili kering ke dalam mangkuk tahan panas.
    • Rendam dalam air panas selama 20 minit hingga lembut.
    • Tapis cili dan kisar semua ramuan di dalam pengisar.
  4. Sup Khao Soi

    • Tumis pes kari hingga wangi di dalam periuk yang besar. Kacau selalu selama 5 minit. 
    • Masukkan santan dan kacau hingga pekat. Masukkan air dan Stok Ayam Knorr. 
    • Kecilkan api ke api yang sederhana-rendah, dan reneh selama 30 hingga 45 minit.
    • Tambahkan gula melaka dan Serbuk Limau Nipis Knorr* ke dalam sup. Perisakan dan tambahkan garam jika perlu.
    * Serbuk Limau Nipis Knorr, dicairkan
  5. Mee Telur

    • Bahagikan mee telur halus kepada 2 bahagian dan goreng selama seminit hingga perang keemasan dan rangup. Keluarkan dan letak di atas pinggan berlapikkan tisu kertas dan ketepikan.
    • Masak mee telur lebar hingga al dente. Bilas dengan air sejuk dan ketepikan. 
    • Letakkan itik confit ke atas mee telur lebar. Letakkan sos kari demi-glace ke atas dan tuangkan sup khao soi di sekeliling.
    • Letakkan mee telur halus yang telah digoreng ke atas dan hiaskan dengan daun ketumbar dan minyak cili.
Menu
Produk
Resipi
Promosi
Cart