Bahan-bahan
Pes Rempah
-
Bawang Merah Kecil 80.0 g
-
Bawang Putih 30.0 g
-
Halia Muda 30.0 g
-
Lengkuas 20.0 g
-
Cili Kering, direbus & ditoskan 80.0 g
-
Air, disaring 250.0 ml
Bahan Wangi
-
Kulit Kayu Manis 10.0 g
-
Cengkih 1.0 g
-
Buah Pelaga 1.0 g
-
Bunga Lawang 10.0 g
-
Daun Kari 3.0 g
-
Minyak Sayuran 80.0 g
Sup
-
Serbuk Kari Daging 30.0 g
-
Rempah Kerutuk 20.0 g
-
Air, disaring 3050.0 ml
-
Beef Blade (direbus), dipotong kiub 1000.0 g
-
Air Asam Jawa 20.0 g
-
Gula Melaka 30.0 g
-
Gula 10.0 g
-
Santan 300.0 g
-
Garam 5.0 g
Penyediaan
-
Pes Rempah
- Potong kasar dan dikisar hingga halus.
-
Bahan Wangi
- Tumis semua ramuan dan tambahkan pes rempah yang telah dikisar tadi.
- Tumis hingga naik bau.
-
Sup
- Masukkan ramuan campuran rempah (rempah kari daging, rempah kerutuk dan 50ml air) ke dalam bahan rempah yang sedang ditumis. Kacau hingga naik minyak.
- Masukkan daging beef blade yang telah dipotong kiub.
- Masukkan air, air asam jawa, gula melaka, gula, garam dan Stok Ayam Knorr.
- Didihkan sehingga empuk.
- Masukkan santan dan perisakan secukup rasa sebelum dihidang.