Bahan-bahan
Penyediaan Ikan
-
Ikan Merah (seekor) 2000.0 g
-
Serbuk Kunyit 25.0 g
-
Garam Halus 5.0 g
-
Gula Halus 5.0 g
-
Minyak Sayuran 80.0 ml
-
Serbuk Cili 50.0 g
Sos Sambal
-
Bawang Merah, dipotong 200.0 g
-
Cili Merah Kering, dijadikan cili boh dan ditumis 100.0 g
-
Minyak Sayuran 25.0 g
-
Gula Halus 25.0 g
Penyediaan
-
Penyediaan Ikan
- Belah (score) badan ikan di kedua-dua bahagian. Campurkan kesemua bahan di dalam mangkuk, perapkan ikan selama 2 jam.
- Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 150° Celsius selama 35 minit atau sehingga ikan masak.
-
Sos Sambal
- Letakkan kesemua bahan di dalam bekas besi panjang (charfing dish), bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170° Celsius selama 15 minit.
-
Penghidangan
- Letakkan Ikan Merah (seekor) bakar di atas pinggan hidangan.
- Hidangkan bersama sos sambal yang telah disediakan.