Menu
Poin

Saya bekerja di...

Teruskan

Kandungan anda sedang diadaptasikan kepada jenis perniagaan anda

Bahan-bahan

+

Penyediaan Ikan

  • Ikan Merah (seekor) 2000.0 g
  • Serbuk Kunyit 25.0 g
  • Garam Halus 5.0 g
  • Gula Halus 5.0 g
  • Corn Oil 80.0 ml
  • Serbuk Cili 50.0 g
  • Knorr Stok Ayam 1KG 20.0 g

Sos Sambal


Sambal merupakan sos pedas tradisi Melayu yang memberikan keenakan berganda pada sajian ikan merah yang segar.

...

Penyediaan

  1. Penyediaan Ikan

    • Belah (score) badan ikan di kedua-dua bahagian. Campurkan kesemua bahan di dalam mangkuk, perapkan ikan selama 2 jam.
    • Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 150° Celsius selama 35 minit atau sehingga ikan masak.
  2. Sos Sambal

    • Letakkan kesemua bahan di dalam bekas besi panjang (charfing dish), bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170° Celsius selama 15 minit.
  3. Penghidangan

    • Letakkan Ikan Merah (seekor) bakar di atas pinggan hidangan.
    • Hidangkan bersama sos sambal yang telah disediakan.
Menu
Produk
Resipi
Promosi
Cart