Ikan Stim Oriental: Jiang Zheng Talapia
Hidangan kaum Cina yang dinikmati oleh pelbagai golongan

Bahan-bahan
Pes Cili Merah
-
Pes Bawang Putih 150 g
-
Cili Boh 180 g
-
Pes Halia Muda 80 g
-
Minyak masak 150 ml
-
Pes Bawang Merah 200 g
Sos Jiang Zheng
-
Acar Kucai, hiris 50 g
-
Sos Pelam 150 g
-
Jeruk Tauhu 30 g
Perisa
Hiasan
-
Daun Ketumbar 20 g
Penyediaan
-
Pes Cili Merah
- Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan untuk Pes Cili Merah sehingga naik bau.
- Tambahkan Serbuk Perisa Limau Knorr. Masak pada api kecil sehingga pecah minyak.
-
Sos Jiang Zheng
- Campurkan bahan-bahan hingga sebati
-
Perisa
- Tambahkan perisa.
- Tumis dengan api kecil sehingga naik bau dan pecah minyak.
- Letakkan ke tepi.
-
Ikan
- Stimkan talapia sehingga masak.
- Tuangkan Sos Jiang Zheng ke atas ikan.
-
Hiasan
- Hiaskan dengan daun ketumbar