Bahan-bahan
Pes Cili Merah
-
Pes Bawang Putih 150.0 g
-
Cili Boh 180.0 g
-
Pes Halia Muda 80.0 g
-
Minyak Masak 150.0 ml
-
Pes Bawang Merah 200.0 g
Sos Jiang Zheng
-
Acar Kucai, hiris 50.0 g
-
Sos Pelam 150.0 g
-
Tapai Tauhu 30.0 g
Perisa
Hiasan
-
Daun Ketumbar 20.0 g
Penyediaan
-
Pes Cili Merah
- Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan untuk Pes Cili Merah sehingga naik bau.
- Tambahkan Serbuk Perisa Limau Knorr. Masak pada api kecil sehingga pecah minyak.
-
Sos Jiang Zheng
- Campurkan bahan-bahan hingga sebati
-
Perisa
- Tambahkan perisa.
- Tumis dengan api kecil sehingga naik bau dan pecah minyak.
- Letakkan ke tepi.
-
Ikan
- Stimkan talapia sehingga masak.
- Tuangkan Sos Jiang Zheng ke atas ikan.
-
Hiasan
- Hiaskan dengan daun ketumbar