Bahan-bahan
Kaki Kambing Panggang
-
Kaki Kambing, seluruh bahagian, bersama tulang 2500.0 g
-
Bawang Putih (cincang) 80.0 g
-
Biji Jintan 10.0 g
-
Jintan Hitam 10.0 g
-
Serbuk Paprika 10.0 g
-
Minyak Sayuran 100.0 g
-
Daun Kunyit 4.0 pc
-
Daun Pisang 2.0 pc
Sos Vinaigret Ketumbar
-
Garam Halus 5.0 g
-
Gula Halus 10.0 g
-
Minyak Bawang Merah Kecil 200.0 g
-
Bawang Putih, dipotong 80.0 g
-
Daun Bawang, dipotong 300.0 g
-
Halia Muda, dipotong 100.0 g
-
Daun Ketumbar (cincang) 200.0 g
Penyediaan
-
Kaki Kambing Panggang
- Perapkan keseluruhan bahagian kaki kambing dengan kesemua bahan.
- Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 140° Celsius selama 30 minit.
- Bungkus kaki kambing yang diperap bersama daun kunyit, diikuti dengan daun pisang. Teruskan membakar untuk tempoh 30 minit.
- Selepas ia masak mengikuti cita rasa anda, keluarkan dari ketuhar dan biarkan ia terus panas sebelum dihidangkan.
-
Sos Vinaigret Ketumbar
- Campurkan kesemua bahan dan biarkan ia sebati selama 24 jam di dalam peti ais.
-
Penghidangan
- Letakkan kaki kambing bakar Oriental yang telah disediakan di atas papan pemotong.
- Hidangkan bersama sos Vinaigret Ketumbar.