Menu
Poin

Saya bekerja di...

Teruskan

Kandungan anda sedang diadaptasikan kepada jenis perniagaan anda

Bahan-bahan

+

Pes Cili Merah

  • Pes Bawang Merah 200.0 g
  • Pes Bawang Putih 150.0 g
  • Cili Boh 180.0 g
  • Pes Halia Muda 80.0 g
  • Minyak masak 150.0 ml
  • Knorr Serbuk Limau Nipis 400G 20.0 ml

Aroma

  • Serbuk Kunyit 10.0 g
  • Buah keras (rendam dan kisar) 60.0 g
  • Pes Lengkuas 20.0 g
  • Pes Serai 20.0 g
  • Pes Udang Kering 10.0 g
  • Corn Oil 100.0 g

Ayam

  • Bahagian Ayam 700.0 g
  • Air 100.0 ml

Perisa dan Pemekat

  • Susu Isian Sejat 60.0 g
  • Gula 10.0 ml
  • Knorr Stok Ayam 500G 20.0 g

Kari "Kering" Malaysia  yang digabungkan dengan Nyonya-style kari ayam India.

...

Penyediaan

  1. Pes Cili Merah

    • Panaskan  minyak dan tumis bahan-bahan untuk Pes Cili Merah sehingga naik bau.
    • Tambahkan Serbuk Perisa Limau Knorr. Masak pada api kecil sehingga pecah minyak.
  2. Aroma

    • Panaskan minyak jagung, tumis semua bahan termasuk Pes Cili Merah sehingga naik bau.
  3. Ayam

    • Tambahkan ayam dan air dan masak hingga mendidih.
  4. Perisa dan Pemekat

    • Kecilkan api, tambah gula, Stok Ayam Knorr dan susu cair.
    • Rebus selama 5 minit.
  5. Hiasan

    • Alihkan dari api dan hiaskan dengan bawang goring
Menu
Produk
Resipi
Promosi
Cart