Bahan-bahan
Penyediaan
-
Serai, dititik 3.0 pc
-
Bawang Merah 5.0 pc
-
Bawang Merah Kecil 7.0 pc
-
Bawang Putih 5.0 pc
-
Halia 6.0 cm
-
Cili Merah (diadun)
-
Bunga Lawang
-
Kulit Kayu Manis
-
Bunga Cengkih
Kuah Kari
-
Serbuk Kari
-
Air
-
ekor ayam dipotong kecil 2.0 pc
-
Santan Pekat 500.0 ml
-
santan (cair) 500.0 ml
Perasa
-
Garam
-
Gula
Penyediaan
-
Penyediaan
10 minit- Panaskan minyak di dalam kuali
- Masukkan kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih. Kacau seketika.
- Kisarkan semua bawang besar, bawang kecil, bawang putih dan halia.
- Campurkan pes yang dikisarkan dan, kacau sehingga garing.
- Masukkan 3 sudu besar cili kisar. Kacau sebati.
-
Kuah Kari
10 minit- Masukkan 5 sudu besar serbuk kari.
- Tambahkan air supaya tumisan tidak hangus.
- Masukkan ayam dan ubi kentang.
- Tambahkan air (jika perlu)
- Biarkan ia sebentar.
- Tuangkan santan. Kacau sebati.
- Tutupkan kuali sehingga kuah mendidih supaya ayam telah masak dan kentang menjadi empuk.
- Tuangkan santan (pekat)
-
Perasa
5 minit- Masukkan satu sudu besar Stok Ayam Knorr, garam dan gula secukup rasa.