Bahan-bahan
Penyediaan serbuk biskut
-
Biskut Digestive 250.0 g
-
Marjerin 100.0 g
Campuran Mangga
-
Air, disaring 250.0 ml
Mousse Krim Keju
-
Krim Keju 200.0 g
-
Krim Pekat (double cream) 200.0 ml
-
Gula 100.0 g
Penyediaan
-
Penyediaan serbuk biskut
- Masukkan biskut digestive ke dalam beg plastik makanan dan pecahkan sehingga menjadi serbuk menggunakan penggelek.
- Masukkan serbuk-serbuk biskut ke dalam mangkuk, kemudian tuangkan marjerin yang telah dicairkan. Gaul sebati.
- Masukkan ke dalam cawan hidangan dan tekan dengan lembut ke dasar cawan. Sejukkan di dalam peti ais.
-
Campuran Mangga
- Didihkan air, tuangkan Puding Mangga Carte D'Or. Kacau rata sehingga cair.
- Pindahkan ia ke dalam bekas dan biarkan di dalam suhu bilik. Sejukkan.
-
Mousse Krim Keju
- Dengan menggunakan mixer, pukul krim keju, gula dan Serbuk Perasa Limau Nipis Knorr.
- Masukkan 200ml krim pekat dan sambung memukul sehingga adunan sebati. Pindahkan ke dalam mangkuk.
- Di dalam mangkuk, masukkan Campuran Mangga dan Mousse Krim Keju sehingga sekata dengan sempurna.
- Masukkan adunan mousse ke dalam serbuk biskut menggunakan sudu, bermula dari tepi sehingga ke bahagian tengah. Sejukkan di dalam peti ais semalaman.
-
Hiasan
- Hidangkan bersama krim pekat di atas bersama hirisan buah mangga segar dan daun pudina.