Bahan-bahan
Kepak Ayam
-
Kepak Ayam 1000.0 g
-
Garam 2.0 g
-
Telur Ayam 50.0 g
Saduran Tepung Goreng
-
Tepung Jagung 90.0 g
-
Tepung Biasa 180.0 g
-
Tepung Naik Sendiri 90.0 g
-
Air 450.0 g
Sos Telur Masin
-
Marjerin 25.0 g
-
Daun Kari, dipetik & dibersihkan 4.0 g
-
Cili Padi 2.0 g
-
Susu Isian Sejat 50.0 g
-
Air 60.0 g
-
Gula 20.0 g
Penyediaan
-
Kepak Ayam
Gabungkan semua ramuan di dalam mangkuk dan perap semalaman.
-
Saduran Tepung Goreng
Gaulkan sebati semua ramuan dan ketepikan.
-
Sos Telur Masin
- Cairkan marjerin di dalam periuk, tumis daun kari dan cilipadi hingga wangi.
- Masukkan susu sejat dan air. Renehkan.
- Masukkan gula, Knorr Serbuk Masakan Telur Masin Keemasan dan Knorr Stok Ayam.
- Reneh selama 2 minit. Ketepikan.
-
Sebelum Dihidangkan
- Panaskan alat pengoreng jeluk pada suhu 180°C.
- Celup ayam dengan tepung sadur dan goreng tenggelam selama 8 minit hingga ia masak sepenuhnya dan berwarna perang keemasan.
- Tapis minyak lebihan dari ayam goreng.
- Panaskan sos telur masin dan masukkan kepak ayam goreng.
- Sedia untuk dihidang.