Saya bekerja di...

Teruskan

Kandungan anda sedang diadaptasikan kepada jenis perniagaan anda

+

Ketam Bercili

  • Cili Boh 90 g
  • Daging Ketam 100 g
  • Bawang Putih, dipotong 10 g
  • Bawang Besar, dipotong 10 g
  • Telur, dipukul 10 g
  • Cuka Putih 30 ml
  • Minyak Masak 20 ml
  • Knorr Oyster Sauce 90 g

Taburan Telur Masin

  • Gula Halus 10 g
  • Serbuk Cili 5 g
  • Marjerin 150 g
  • Daun Kari, digoreng garing & dihancurkan 20 g
  • Bawang Putih Goreng 30 g

Untuk Menghidang

  • Pes Choux Sejuk Beku (Sedia Untuk Diguna) 20 pc
  • Ketumbar 50 g
  • Daun Bawang, dihiris halus 50 g
  • Cili Merah, dimayang 50 g
  1. Ketam Bercili

    • Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis bawang putih dan halia hingga wangi.
    • Masukkan sambal dan goreng hingga garing.
    • Masukkan Knorr Sos Tomato Itali Pronto dan didihkan.
    • Masukkan sos tiram, gula, cuka dan sos tomato. Reneh selama 10 minit.
    • Masukkan daging ketam dan reneh lagi selama 2 minit.
    • Akhir sekali, masukkan bancuhan telur. Ketepikan.
  2. Taburan Telur Masin

    • Cairkan marjerin dan masukkan semua ramuan. Gaul rata.
    • Panaskan di dalam ketuhar gelombang selama lebih kurang 1 minit 30 saat.
    • Kacau hingga sebati dan ketepikan.
  3. Untuk Menghidang

    • Belah dua pastri choux, masukkan ketam bercili dan taburan telur masin.
    • Hiaskan dengan Daun Bawang dan Cili Merah.