Saya bekerja di...

Teruskan

Kandungan anda sedang diadaptasikan kepada jenis perniagaan anda

+

Penyediaan

  • Onion 3 pc
  • Bawang Putih 2 pc
  • Halia 2.5 cm
  • Cili Merah 2 pc

Memasak

  • Ketam bunga/harimau yang dipotong dan dibersihkan 1 kg
  • Daun Kari 3 strips
  • Kicap Manis 1 sudu besar
  • Serbuk Kari Ikan 3 sudu besar
  • Serbuk Cili 1 sudu kecil
  • Minyak Masak 1 sudu besar
  • Air 0.5 cawan
  • Garam
  • Gula
  • Asam Keping 2 pc
  1. Penyediaan

    • Kisarkan bawang besar, bawang putih, halia dan cili merah bersama. Campurkan air untuk lebih cair.
  2. Memasak

    • Panaskan minyak dan tumis kicap manis diikuti daun kari sehingga naik bau sedikit
    • Masukkan semua bahan yang dah dikisar basah
    • Masukkan rempah kari ikan dan cili yang telah dibancuh dengan sedikit air.
    • Tunggu sampai semua bahan menjadi garing dan naik minyak.
    • Masukkan ketam dan air sedikit dan asam keping
    • Masak seketika sehingga kuah kering sedikit
    • Perasakan dengan KNORR PASTI SEDAP, garam & gula secukupnya
+