Bahan-bahan
Kroket Kentang
-
Ham Ayam 225.0 g
-
Keju Mozarella 225.0 g
-
Parsli 20.0 g
Salutan
-
Tepung, Kanji, Gandum 300.0 g
-
Putih Telur 4.0 pc
-
Serbuk Roti 300.0 g
-
Minyak Masak (untuk menggoreng)
Hiasan
-
Buah Delima 1.0 pc
Penghidangan
-
Lady's Choice Sos Salad Honey Mustard 2.5L 80.0 g
Penyediaan
-
Kroket Kentang
- Potong ham ayam dan keju mozzarella menjadi kiub-kiub kecil dan potongkan parsli.
- Campurkan dengan Empingan Kentang Knorr yang telah disediakan (suhu bilik) dan perasakan dengan sedikit lada hitam.
- Masukkan adunan ke dalam beg paiping. Picitkan dengan membentuk bentuk silinder panjang di atas loyang yang dialas kertas roti (baking paper).
-
Salutan
- Sadurkan kroket mengikut 3 langkah: (Tepung - Pelicau Telur - Serbuk Roti).
- Selepas disadurkan, simpankan di dalam peti ais selama 30 minit.
- Goreng (deep fry) kroket pada suhu 180°C menggunakan minyak panas sehingga warnanya perang keemasan.
- Pastikan isi dalamnya panas supaya keju mozzarella dapat mencair apabila kroket dikopek.
-
Hiasan
- Bersihkan Buah Delima.
- Potong tomato menjadi bentuk-bentuk berbeza (dibelah dua, dihiris, dikiub)
-
Penghidangan
- Hidangkan 3 Kroket untuk setiap sajian dan taburkan bersama herba-herba segar.
- Hidangkan bersama Sos Mustard Madu Lady's Choice.