Bahan-bahan
Doh Lau Sa Bao
-
Gula Aising 80.0 g
-
Garam 5.0 g
-
Serbuk Penaik 3.0 g
-
Ragi Kering (dried yeast) 5.0 g
-
Tepung Tang Mien 80.0 g
-
Tepung Hong Kong 300.0 g
-
Air 200.0 g
-
Lemak Sayuran (shortening) 35.0 g
Inti Lau Sa Bao
-
Mentega (tidak bergaram) 150.0 g
-
Gula 100.0 g
-
Tepung Kustard 30.0 g
-
Tepung Jagung 30.0 g
-
Santan 50.0 g
-
Susu Segar 150.0 g
-
Marjerin 100.0 g
Penyediaan
-
Doh Lau Sa Bao
- Adun sebati kesemua bahan dan uli dengan sekata. Biarkan ia selama 40 minit.
- Uli dan bahagikan seperti yang dikehendaki (20gm untuk setiap doh).
-
Inti Lau Sa Bao
- Cairkan mentega, tambahkan bahan-bahan selebihnya.
- Adun sebati dan biarkan di dalam peti sejuk selama 24 jam.
- Bentukkan mengikut acuan yang dikehendaki (cadangan: 20gm).
-
Kukus
- Kukus di dalam pengukus yang telah dipanaskan selama 5 minit.