Saya bekerja di...

Teruskan

Kandungan anda sedang diadaptasikan kepada jenis perniagaan anda

+

Pes Rempah

  • Cili Padi Kampung 15 pc
  • Kunyit Hidup(1 inci) 1 pc
  • Bawang Besar 3 pc
  • Bawang Putih Ulas 2 pc
  • Ikan Bilis 50 g

Protein

  • Dada ayam (dibalut dengan rumpai laut dan salai) 2 pc

Kuah

  • Serai Batang 2 pc
  • Tomato 2 pc
  • Daun Kunyit 1 pc
  • Asam Keping 3 pc
  • Santan Pekat 1 cawan
  • Santan Cair 2 cawan
  • Segenggam Daun Pucuk Ubi
  1. Pes Rempah

    • Kisar/tumbuk halus semua Bahan A.
    • Masukkan minyak dan tumis semua bahan kisar bersama serai. Tumis hingga naik bau.
  2. Protein

    • Leperkan dada ayam kemudian perasakan dengan Knorr Stok Ayam dan sedikit garam.
    • Letakkan sekeping rumpai laut di tengah ayam, gulung dan ikat dengan ketat.
    • Salai ayam hingga masak.
  3. Kuah

    • Masukkan pucuk ubi yang telah dicelur dan disimpul. Masak hingga daun ubi layu.
    • Masukkan santan cair, gunakan api kecil. Kacau selalu supaya santan tidak pecah minyak. Masak sehingga hampir-hampir mendidih.
    • Kemudian masukkan santan pekat dan kacau selalu.
    • Masukkan ayam gulung salai, biar seketika supaya rasa kuah meresap masuk ke dalam daging ayam.
    • Perasakan dengan Knorr Stok Ayam dan garam.
    • Akhir sekali, masukkan tomato dan daun kunyit yang telah diracik halus.
  4. Menghidang

    • Siap untuk dihidang bersama nasi panas.
+

Continue watching video?

Cipta sebuah akaun

Here's what you get

  • A chance to join our free sampling promotions
  • New dish ideas from our chefs
  • The latest trends and training modules