Bahan-bahan
Pes Rempah
-
Cili Padi Kampung 15.0 pc
-
Kunyit Hidup(1 inci) 1.0 pc
-
Bawang Besar 3.0 pc
-
Bawang Putih Ulas 2.0 pc
-
Ikan Bilis 50.0 g
Protein
-
Dada ayam (dibalut dengan rumpai laut dan salai) 2.0 pc
Kuah
-
Serai Batang 2.0 pc
-
Tomato 2.0 pc
-
Daun Kunyit 1.0 pc
-
Asam Keping 3.0 pc
-
Santan Pekat 1.0 cawan
-
Santan Cair 2.0 cawan
-
Segenggam Daun Pucuk Ubi
Penyediaan
-
Pes Rempah
- Kisar/tumbuk halus semua Bahan A.
- Masukkan minyak dan tumis semua bahan kisar bersama serai. Tumis hingga naik bau.
-
Protein
- Leperkan dada ayam kemudian perasakan dengan Knorr Stok Ayam dan sedikit garam.
- Letakkan sekeping rumpai laut di tengah ayam, gulung dan ikat dengan ketat.
- Salai ayam hingga masak.
-
Kuah
- Masukkan pucuk ubi yang telah dicelur dan disimpul. Masak hingga daun ubi layu.
- Masukkan santan cair, gunakan api kecil. Kacau selalu supaya santan tidak pecah minyak. Masak sehingga hampir-hampir mendidih.
- Kemudian masukkan santan pekat dan kacau selalu.
- Masukkan ayam gulung salai, biar seketika supaya rasa kuah meresap masuk ke dalam daging ayam.
- Perasakan dengan Knorr Stok Ayam dan garam.
- Akhir sekali, masukkan tomato dan daun kunyit yang telah diracik halus.
-
Menghidang
- Siap untuk dihidang bersama nasi panas.