Menu
Poin

Saya bekerja di...

Teruskan

Kandungan anda sedang diadaptasikan kepada jenis perniagaan anda

Bahan-bahan

+

Perapan

  • Serbuk Kunyit
  • Garam
  • Gula

Daging Salai

  • Daun Pisang
  • Daging Lembu 2.0 kg

Pes

  • Cili Padi 10.0 pc
  • Kunyit hidup 5.0 cm

Masakan

  • Daun Kunyit 3.0 strips
  • Air
  • Santan 1000.0 ml
  • Knorr Stok Ayam 500G
  • Belimbing Buluh 4.0 pc
  • Asam Keping 2.0 pc

Masakan daripada juara Raja Kuah Knorr 2018: Siti Nor Yuwana Zulkifli

...

Penyediaan

  1. Perapan

    • Gaul daging dengan serbuk kunyit dan garam untuk diperap.
    • Masukkan kedalam peti sejuk semalaman.
  2. Daging Salai

    • Letakkan daun pisang diatas kuali.
    • Renjiskan sedikit minyak masak diatas daun pisang.
    • Sejurus masak, hiriskan daging salai.
  3. Pes

    • Tumbukkan cili padi dan kunyit hidup denganmenggunakan batu lesung.
  4. Masakan

    • Masukkan pes kedalam periuk (sebaiknya periuk tanah liat)
    • Masukkan daging salai, daun kunyit dan semangkuk kecil air. Gaul sehingga sebati.
    • Biarkan mendidih seketika.
    • Tuangkan santan dan masukkan Stok Ayam Knorr dan kacau sebati.   
    • Masukkan asam keping dan belimbing buluh untuk rasa masam.
    • Garam dan gula secukup rasa.
Menu
Produk
Resipi
Promosi
Cart