Menu

Saya bekerja di...

Teruskan

Kandungan anda sedang diadaptasikan kepada jenis perniagaan anda

+

Stok Daging

  • Air, disaring 3500.0 ml
  • Tulang Rusuk Lembu 500.0 g
  • Daging Lembu, dipotong kiub 500.0 g

Bahan Kisar

  • Bawang Merah Kecil 100.0 g
  • Bawang Putih 40.0 g
  • Serai 40.0 g
  • Halia 40.0 g
  • Lengkuas 40.0 g
  • Cili Boh 100.0 g
  • Minyak Jagung 80.0 g

Bahan Kuah

  • Stok Daging 2500.0 ml
  • Pes Tauchu 40.0 g
  • Bawang Merah (digoreng) 10.0 g

Menyiapkan Kuah

  • Serbuk Kari Daging 20.0 g
  • Udang Kering 10.0 g
  • Kicap Manis 30.0 g
  • Gula 20.0 g

Bahan Kondimen

  • Mee Kuning, dicelur 1500.0 g
  • Tauhu Goreng, dihiris 150.0 g
  • Cili Hijau 50.0 g
  • Daging Kiub, dihiris 250.0 g
  • Taugeh, dicelur 200.0 g
  • Telur Rebus, dibelah dua 5.0 pc

Hiasan

  • Daun Bawang 20.0 g
  • Daun Sup 20.0 g
  • Bawang Merah (digoreng) 30.0 g
  1. Stok Daging

    • Rebus tulang dan daging sehingga empuk. Kemudian asingkan daging.

     

  2. Bahan Kisar

    • Sediakan dan ketepikan.

     

  3. Bahan Kuah

    • Sediakan dan ketepikan.

     

  4. Menyiapkan Kuah

    • Kisar halus semua bahan kisar kemudian tumis sehingga naik bau. Masukkan serbuk kari dan udang geragau.     
    • Masukkan stok daging bersama dgn semua bahan kuah. Kacau sebati dan didihkan.
    • Masukkan Empingan Kentang Knorr untuk memekatkan kuah. Kacau sebati dan perasakan mengikut kesesuaian.
  5. Bahan Kondimen

    • Sediakan dan ketepikan.

     

  6. Hiasan

    • Sediakan dan ketepikan.

     

  7. Hidangan

    • Sediakan semua bahan kondimen seperti yang tertera. Susun didalam mangkuk hidangan.
    • Tuang kuah mengikut kesesuaian.
    • Hias dan hidangkan.