Menu

Saya bekerja di...

Teruskan

Kandungan anda sedang diadaptasikan kepada jenis perniagaan anda

+

Stok Daging

  • Air, disaring 3500 ml
  • Tulang Rusuk Lembu 500 g
  • Daging Lembu, dipotong kiub 500 g

Bahan Kisar

  • Bawang Merah Kecil 100 g
  • Bawang Putih 40 g
  • Serai 40 g
  • Halia 40 g
  • Lengkuas 40 g
  • Cili Boh 100 g
  • Minyak Jagung 80 g

Bahan Kuah

  • Stok Daging 2500 ml
  • Pes Tauchu 40 g
  • Bawang Merah (digoreng) 10 g

Menyiapkan Kuah

  • Serbuk Kari Daging 20 g
  • Udang Kering 10 g
  • Kicap Manis 30 g
  • Gula 20 g

Bahan Kondimen

  • Mee Kuning, dicelur 1500 g
  • Tauhu Goreng, dihiris 150 g
  • Cili Hijau 50 g
  • Daging Kiub, dihiris 250 g
  • Taugeh, dicelur 200 g
  • Telur Rebus, dibelah dua 5 pc

Hiasan

  • Daun Bawang 20 g
  • Daun Sup 20 g
  • Bawang Merah (digoreng) 30 g
  1. Stok Daging

    • Rebus tulang dan daging sehingga empuk. Kemudian asingkan daging.

     

  2. Bahan Kisar

    • Sediakan dan ketepikan.

     

  3. Bahan Kuah

    • Sediakan dan ketepikan.

     

  4. Menyiapkan Kuah

    • Kisar halus semua bahan kisar kemudian tumis sehingga naik bau. Masukkan serbuk kari dan udang geragau.     
    • Masukkan stok daging bersama dgn semua bahan kuah. Kacau sebati dan didihkan.
    • Masukkan Empingan Kentang Knorr untuk memekatkan kuah. Kacau sebati dan perasakan mengikut kesesuaian.
  5. Bahan Kondimen

    • Sediakan dan ketepikan.

     

  6. Hiasan

    • Sediakan dan ketepikan.

     

  7. Hidangan

    • Sediakan semua bahan kondimen seperti yang tertera. Susun didalam mangkuk hidangan.
    • Tuang kuah mengikut kesesuaian.
    • Hias dan hidangkan.