Menu

Saya bekerja di...

Teruskan

Kandungan anda sedang diadaptasikan kepada jenis perniagaan anda

+

Nasi Dagang

  • Pes Bawang Merah 50.0 g
  • Ginger Paste 10.0 g
  • Biji halba 15.0 g
  • Beras pulut 500.0 g
  • Beras Perang 500.0 g
  • Santan 150.0 ml
  • Stok Ayam Knorr 500g 15.0 g
  • Garam 5.0 g
  • Air, disaring 1400.0 ml
  • Minyak Jagung 30.0 g

Rebus Ikan

  • Ikan tongkol 800.0 g
  • Asam keping 4.0 g

Rencah Gulai

  • Pes Bawang Merah 60.0 g
  • Bawang Putih, dikisar 20.0 g
  • Ginger Paste 20.0 g
  • Cili boh 20.0 g
  • Serbuk Kunyit 5.0 g
  • Fennel Powder 2.0 g
  • Serbuk Ketumbar 2.0 g
  • Serbuk Jintan Putih 2.0 g
  • Cili Padi 15.0 g
  • Serbuk Kari Ikan 15.0 g

Hidangkan

  1. Nasi Dagang

    • Kisar bawang merah dan halia menjadi rencah
    • Panaskan minyak jagung
    • Tumiskan bahan yang dikisar hingga wangi
    • Masukkan bahan-bahan lain
    • Kukus hingga masak
  2. Rebus Ikan

    20 minit
    • Rebus ikan dan asam keping di dalam air mendidih selama 20 minit.
  3. Rencah Gulai

    • Dalam periuk, gabungkan semua bahan adunan dan campurkan dengan bahan serbuk.
  4. Hidangkan

    • Tambah air dan santan ke dalam periuk.
    • Tambah ikan apabila gulai mendidih.