Saya bekerja di...

Teruskan

Kandungan anda sedang diadaptasikan kepada jenis perniagaan anda

+

Nasi Dagang

  • Pes Bawang Merah 50 g
  • Ginger Paste 10 g
  • Biji halba 15 g
  • Beras pulut 500 g
  • Beras Perang 500 g
  • Santan 150 ml
  • Garam 5 g
  • Air, disaring 1400 ml
  • Minyak Jagung 30 g

Rebus Ikan

  • Ikan tongkol 800 g
  • Asam keping 4 g

Rencah Gulai

  • Pes Bawang Merah 60 g
  • Bawang Putih, dikisar 20 g
  • Ginger Paste 20 g
  • Cili boh 20 g
  • Serbuk Kunyit 5 g
  • Fennel Powder 2 g
  • Serbuk Ketumbar 2 g
  • Serbuk Jintan Putih 2 g
  • Cili Padi 15 g
  • Serbuk Kari Ikan 15 g

Hidangkan

  • Santan 200 ml
  • Garam 5 g
  1. Nasi Dagang

    • Kisar bawang merah dan halia menjadi rencah
    • Panaskan minyak jagung
    • Tumiskan bahan yang dikisar hingga wangi
    • Masukkan bahan-bahan lain
    • Kukus hingga masak
  2. Rebus Ikan

    20 minit
    • Rebus ikan dan asam keping di dalam air mendidih selama 20 minit.
  3. Rencah Gulai

    • Dalam periuk, gabungkan semua bahan adunan dan campurkan dengan bahan serbuk.
  4. Hidangkan

    • Tambah air dan santan ke dalam periuk.
    • Tambah ikan apabila gulai mendidih.