Bahan-bahan
Perapan
-
Beef, sliced 600.0 g
-
Spice, Black Pepper, Crusted 5.0 g
-
Minyak Sayuran 20.0 g
Sos Asas (Kari Jepun)
-
Air 1500.0 ml
Bahan Wangi (Kari Jepun)
-
Minyak Sayuran 90.0 g
-
Bawang Kuning, dipotong 100.0 g
-
Bawang Putih, dipotong 40.0 g
-
Ginger Paste 40.0 g
-
Serbuk Kari Inggeris 30.0 g
-
Daun salam 2.0 pc
Bahan Perisa
-
Gula Halus 50.0 g
-
Sos LP 50.0 g
-
Sos Tomato 75.0 g
Cara Menghidang
-
Spageti 750.0 g
-
Daun "Parsley", dicincang 30.0 g
Penyediaan
-
Perapan
- Sebatikan semua bahan untuk “Perapan”.
- Perapkan selama 30 minit, kacau goreng hingga ¾ masak.
-
Sos Asas (Kari Jepun)
Didihkan semua bahan untuk “Sos Asas”. Gaul sebati dan reneh selama 3 minit. -
Bahan Wangi (Kari Jepun)
Tumis semua ramuan hingga naik wangi. Tambahkan “Sos Asas” yang tersedia. -
Bahan Perisa
Tambahkan ramuan untuk “Bahan Perisa”. Reneh selama 5 minit dan kekal panas hingga dihidang. -
Cara Menghidang
- Panaskan kuali, tambahkan spageti yang telah dimasak, goreng selama 1 minit, masukkan kuah “Kari Jepun”.
- Teruskan memasak selama 2 minit dengan api yang kecil, gaul sebati dan sedia untuk dihidang.