Menu

Saya bekerja di...

Teruskan

Kandungan anda sedang diadaptasikan kepada jenis perniagaan anda

+

Ketam Kulit Lembut

  • Ketam Kulit Lembut 10 pc
  • Tepung Jagung 150 g

Saduran Tepung Goreng

  • Tepung Jagung 90 g
  • Tepung Biasa 180 g
  • Tepung Naik Sendiri 90 g
  • Air 450 g

Sos Telur Masin

  • Marjerin 100 g
  • Daun Kari, dipetik & dibersihkan 16 g
  • Cili Padi 8 g
  • Bawang Merah, dihiris 50 g
  • Susu Isian Sejat 200 g
  • Air 240 g
  • Gula 80 g

Pasta

  • Spageti, dicelur 1 kg

Sebelum Menghidang

  • Daun Bawang, digulungkan 10 g
  • Cili, dihiris 10 g
  • Daun Affilla 10 g
  1. Ketam Kulit Lembut

    • Salut ketam kulit lembut dengan tepung jagung. Ketepikan.
  2. Saduran Tepung Goreng

    • Gaul rata semua ramuan di dalam mangkuk. Ketepikan.
  3. Sos Telur Masin

    • Di dalam kuali, cairkan marjerin dan tumis daun kari, bawang dan cili padi hingga wangi.
    • Tambahkan susu cair, air dan didihkan.
    • Masukkan gula, Knorr Serbuk Masakan Telur Masin Kuning Keemasan dan Stok Ayam Knorr.
    • Reneh selama 2 minit.
    • Ketepikan.
  4. Pasta

    • Celur pasta hingga ala dente dan ketepikan.
  5. Sebelum Menghidang

    • Panaskan alat penggoreng hingga suhu 180 darjah Celsius.
    • Salut ketam kulit lembut dengan saduran tepung dan goreng tenggelam selama 6 minit hingga masak dan kuning keemasan.
    • Tapis minyak berlebihan.
    • Panaskan sos telur masin, masukkan pasta dan masak sebentar selama 1 minit.
    • Masukkan pasta telur masin bersama ketam kulit lembut goreng ke dalam pinggan.
    • Hiaskan dengan cili, daun bawang dan affilla.
    • Sedia untuk dihidang.