Saya bekerja di...

Teruskan

Kandungan anda sedang diadaptasikan kepada jenis perniagaan anda

+

Ikan Rangup

  • Ikan Kakap 1 kg
  • Tepung Jagung 100 g
  • Garam 10 g
  • Pepper 5 g

Sos Tom Yam

  • Coriander Stem, chopped 10 g
  • Bawang, dipotong 25 g
  • Cinchalok 50 g
  • Pickled Garlic, minced 25 g
  • Ginger Flower, chopped 10 g
  • Minyak Masak 20 ml

Sebelum menghidang

  • Cucumber, shredded 300 g
  • Daun Ketumbar 50 g
  • Minyak Masak
  1. Ikan Rangup

    • Ikan dibelah dua (tanpa terputus) dan perap dengan garam dan lada.
    • Sadurkan dengan tepung jagung.
    • Ketepikan.
  2. Sos Tom Yam

    • Panaskan minyak di dalam kuali leper.
    • Tumis bawang dan pes tom yam hingga wangi.
    • Masukkan belacan, sos madu gula batu dan serbuk limau nipis.
    • Reneh sos.
    • Masukkan jeruk bawang putih, bunga kantan dan batang ketumbar.
    • Ketepikan untuk diguna nanti.
  3. Sebelum menghidang

    • Panaskan minyak di dalam wok, goreng celup ikan hingga rangup.
    • Toskan dan letakkan di dalam pinggan.
    • Tuangkan sos tom yam ke atas ikan.
    • Hiaskan dengan hirisan timun dan daun ketumbar.
    • Sedia untuk dihidang.