Saya bekerja di...

Teruskan

Kandungan anda sedang diadaptasikan kepada jenis perniagaan anda

+

Pes dikisar untuk perapan ayam & kuah kacang

  • Bawang Merah Kecil 120 g
  • Bawang Putih 30 g
  • Halia Muda 40 g
  • Lengkuas 60 g
  • Serai 80 g
  • Serbuk Kunyit 15 g
  • Paha Ayam 1 kg

Kuah Kacang

  • Minyak Jagung 80 g
  • Cili Boh 80 g
  • Kacang Panggang, ditumbuk kasar 100 g
  • Air, disaring 500 ml

Penghidangan

  • Daun Ketumbar 40 g
  • Keju Mozarella 300 g
  • Doh Piza, pra-siap, 6 inci 10 pc
  • Bawang Merah Kecil, dipotong besar 200 g
  1. Pes dikisar untuk perapan ayam & kuah kacang

    • Kisar bawang merah kecil, halia, halia muda, lengkuas dan serai menjadi pes. Bahagikan kepada dua. Gunakan separuh bahagian untuk perapan ayam dan sebahagian lagi untuk kuah sate.
    • Untuk perapan ayam, masukkan separuh pes bersama serbuk kunyit, serbuk cili, Sos Madu Gula Batu Knorr dan Pati Ayam Knorr.
    • Perapkan bersama paha ayam selama 2 jam.
    • Bakar (gril) sehingga lembut. Ketepikan. Gunakan untuk hiasan atas (topping).
  2. Kuah Kacang

    • Tumis separuh pes serai yang dikisar menggunakan minyak jagung.
    • Kemudian masukkan pes cili.
    • Masukkan kacang panggang, air, Mentega Kacang Berkrim Lady's Choice dan Pati Ayam Knorr. Kacau sehingga kuah pekat. Ketepikan. Ini adalah kuah asas untuk piza.
  3. Penghidangan

    • Sapukan kuah sate di atas doh piza.
    • Kemudian letakkan ayam panggang, bawang merah kecil yang telah dipotong dan keju Mozarella di atas.
    • Bakar di dalam ketuhar pada suhu 170ᵒC selama 10 minit.
    • Hiaskan dengan daun ketumbar.
+