Saya bekerja di...

Teruskan

Kandungan anda sedang diadaptasikan kepada jenis perniagaan anda

+

Sup Udang

  • Kulit Udang, dibersihkan 1000 g
  • Halia Muda, diketuk 20 g
  • Air, disaring 2000 ml
  • Bawang Merah Kecil, diketuk 10 g

Perapan

  • Ramen, dimasak 1500 g
  • Minyak Wangi 10 g

Perisa

  • Cendawan Cina, dimayang 50 g
  • Daging Ketam 80 g
  • Ayam Kisar 100 g

Pemekat

  • Sup Belanda 20 g
  • Air, disaring 300 ml

Ramen Emas

  • Kulit Tauhu/Fucuk, direndam, dipotong 15 cm x 15 cm 10 pc
  • Ramen yang Dimasak (untuk diikat bersama Ramen Dumpling) 15 pc
  1. Sup Udang

    • Didihkan semua bahan dalam “Sup Udang” selama 2 jam.
    • Keringkan dan letak ditepi. Guna sebanyak yang diperlukan.
  2. Perapan

    • Sediakan dan ketepikan.

     

  3. Perisa

    • Sediakan dan ketepikan.

     

  4. Pemekat

    • Sediakan dan ketepikan.

     

  5. Ramen Emas

    • Balut perapan ramen yang direndam bersama kulit tauhu/fucuk dan ikatkannya dengan ramen yang telah masak. Letakkannya di tepi.
  6. Sup

    • Gabungkan semua bahan "Sup Udang" dan "Perisa", didih dan pekatkannya dengan bahan "Pemekat".
    • Panggang dumpling ramen selama 5 minit.
    • Tuang sup ke dalam mangkuk dan letakkan ramen dumpling ke dalam sup dan hidang.