Menu

Saya bekerja di...

Teruskan

Kandungan anda sedang diadaptasikan kepada jenis perniagaan anda

+

Reduksi Makanan Laut

  • Mirepoix (Lobak Merah, Bawang Besar & Saderi) 100.0 g
  • Kulit Udang 250.0 g
  • Stok Ikan 375.0 g
  • Daun Salam Kering 1.0 pc
  • Tangkai Taim Segar 1.0 pc

Sos Putih Asas

  • Air, disaring 500.0 g

Bertih Beras

  • Bertih Beras 100.0 g
  • Serbuk Paprika Salai 10.0 g
  • Knorr Pasti Sedap (Penambah Perasa Semua Dalam Satu) 750g 10.0 g

Salad Daging Ketam

  • Daging Ketam Jumbo Lump 300.0 g
  • Krim Segar 100.0 ml

Menghidang

  • Rockmelon, digril 500.0 g
  • Chervil Segar 10.0 g
  • Daun Shiso Ungu 10.0 g
  1. Reduksi Makanan Laut

    • Tumis mirepoix di dalam kuali dan masukkan kulit udang. Tumis hingga wangi.    
    • Masukkan Pes Tomato Knorr, daun bay, taim segar dan stok ikan. Reneh selama 15 minit.
    • Tapis stok dan ketepikan.
  2. Sos Putih Asas

    • Masukkan air dan Campuran Sos Putih Knorr ke dalam periuk.    
    • Didihkan dan kacau selalu selama 3 minit atau sehingga pekat.  
    • Masukkan reduksi makanan laut, masak hingga kepekatan yang dikehendaki dan perisakan. Ketepikan.
  3. Bertih Beras

    • Gabungkan Pasti Sedap Knorr, bertih beras dan serbuk paprika salai di dalam mangkuk.
    • Ketepikan sebelum diguna.
  4. Salad Daging Ketam

    • Gabungkan ketulan daging ketam, Serbuk Limau Nipis Knorr, krim dan stok ikan di dalam mangkuk.  
    • Ketepikan dan masukkan ke dalam peti sejuk.
  5. Menghidang

    • Letakkan rockmelon yang telah digril di atas pinggan hidangan, diikuti dengan salad daging ketam dan hiaskan.