Menu

Saya bekerja di...

Teruskan

Kandungan anda sedang diadaptasikan kepada jenis perniagaan anda

+

Pulut Kuning

  • Beras Pulut, direndam selama 4 jam 100 g
  • Serbuk Halia Kuning 30 g
  • Air, disaring 200 g
  • Santan 250 g

Rendang Daging Cincang

  • Daging Lembu Cincang 100 g
  • Bawang Besar, dipotong 10 g
  • Bawang Merah Kecil, dipotong 10 g
  • Bawang Putih, dipotong 10 g
  • Lengkuas, dipotong 10 g
  • Daun Kunyit 10 g
  • Halia Kuning Segar, diparut 10 g
  • Kerisik 50 g
  • Garam Halus 5 g

Glis Kacang

Cara Menghidang

  • Cili Merah, dihiris halus 5 g
  • Daun Bawang, dihiris halus 5 g
  1. Pulut Kuning

    • Gabungkan air, kunyit dan beras pulut. Rendam selama 4 jam. Toskan.
    • Gabungkan beras pulut dengan santan dan Stok Ayam Knorr. Masukkan ke dalam dulang dan kukus selama 45 minit atau hingga masak.    
    • Setelah masak, ketepikan dan biarkan ia sejuk ke suhu bilik.
  2. Rendang Daging Cincang

    • Tumis bawang merah, bawang putih, lengkuas dan kunyit hingga wangi dan naik minyak.  
    • Masukkan daging cincang dan kerisik. Perisakan dengan Stok Ayam Knorr dan garam. 
    • Ketepikan dan kekal suam.
  3. Glis Kacang

    • Satukan semua ramuan di dalam mangkuk dan masukkan ke dalam peti sejuk. Guna bila perlu.

     

  4. Cara Menghidang

    • Letakkan filem lekap di atas pengulung dan penuhkan dua pertiga dengan pulut (ketinggian lebih kurang 1cm). 
    • Letakkan rendang daging ke atas pulut dalam sebarisan. 
    • Mula menggulung. Pastikan anda mengulung ke arah luar dan gulung dengan ketat.
    • Potong beras pulut mengikut saiz yang dikehendaki.
    • Hidang dengan glis kacang dan hiaskan dengan hirisan cili dan daun bawang.