Saya bekerja di...

Teruskan

Kandungan anda sedang diadaptasikan kepada jenis perniagaan anda

+

Perapan

  • Rusuk Pendek Lembu 2000 g
  • Serbuk Kunyit 10 g
  • Minyak Jagung 30 ml

Air Asam

  • Bawang Putih, dipotong 20 g
  • Kulit Asam Jawa Kering 50 g
  • Bawang Merah Kecil, dipotong 50 g
  • Gula, Brown - fine (Cassonade) 150 g
  • Garam Halus 5 g
  1. Perapan

    • Lumur rusuk pendek bersama kesemua bahan dan perapkan selama 4 jam.
    • Letakkan di atas dulang memanggang, bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 140° Celsius selama 120 minit.
    • Keluarkan dari ketuhar. Biarkan ia terus panas sebelum dihidangkan.
  2. Air Asam

    • Panaskan Marjerin Planta Chef, tumis bawang putih, bawang merah kecil, cili boh dan kulit asam jawa sehingga wangi.
    • Tambahkan air disaring dan Campuran Sos Perang Demi-Glace Knorr. Didihkan dan kacau selama 2 minit.
    • Masukkan garam, gula perang dan teruskan mengacau selama 2 minit. Tapis dan biarkan ia terus panas sebelum dihidangkan.
  3. Penghidangan

    • Letakkan rusuk pendek bakar di atas pinggan hidangan.
    • Hidangkan bersama air asam yang telah disediakan.
+