Menu

Saya bekerja di...

Teruskan

Kandungan anda sedang diadaptasikan kepada jenis perniagaan anda

+

Sos Perap

  • Sos Hoisin 20 g
  • Serbuk Paprika Salai 15 g
  • Bawang Putih Kisar 10 g
  • Rempah, Lima jenis rempah 5 g
  • Air 100 ml
  • Sayur-sayuran - Terung, panjang 1 kg

Sos Basting

  • Tahini 15 g
  • Kicap Manis 30 g
  • Serbuk Paprika Salai 5 g
  • Sos Hoisin 120 g

Sedia untuk Dihidangkan

  • Daun Ketumbar 5 g
  • Sayur-sayuran, Brokoli (dibelah kecil, dicelur) 500 g
  • Daun Bawang, dipotong 10 g
  • Bijan Putih 14 g
  1. Sos Perap

    1. Panaskan kuali.
    2. Untuk menyediakan sos perap, masukkan semua bahan perap (kecuali terung dan paprika salai) ke dalam periuk kecil.
    3. Didihkan selama 1-2 minit dengan api yang tinggi sambil dikacau. Ketepikan untuk digunakan kemudian.
    4. Bakar terung selama 15 minit. Putar setiap 5 minit. Pindahkan terung ke dalam sos perap setelah selesai dan perap selama 15 minit.
  2. Sos Basting

    1. Masukkan semua bahan sos basting ke dalam periuk kecil, didihkan dan dikacau hingga semuanya larut.
    2. Letakkan terung di atas dulang ketuhar (kulit sebelah bawah).
    3. Campurkan perapan dan sos.
    4. Sapukan "Rusuk Terung" dengan sos dan bakar selama 5 minit lagi. Ulangi 2-3 Kali.
  3. Sedia untuk Dihidangkan

    Hiris dan hidangkan 'rusuk terung' bakar di atas brocolini, taburkan dengan ketumbar, daun bawang dan biji wijen.