Bahan-bahan
Sos Perap
-
Sos Hoisin 20.0 g
-
Serbuk Paprika Salai 15.0 g
-
Bawang Putih Kisar 10.0 g
-
Rempah, Lima jenis rempah 5.0 g
-
Air 100.0 ml
-
Sayur-sayuran - Terung, panjang 1.0 kg
Sos Basting
-
Tahini 15.0 g
-
Kicap Manis 30.0 g
-
Serbuk Paprika Salai 5.0 g
-
Sos Hoisin 120.0 g
Sedia untuk Dihidangkan
-
Daun Ketumbar 5.0 g
-
Sayur-sayuran, Brokoli (dibelah kecil, dicelur) 500.0 g
-
Daun Bawang, dipotong 10.0 g
-
Bijan Putih 14.0 g
Penyediaan
-
Sos Perap
- Panaskan kuali.
- Untuk menyediakan sos perap, masukkan semua bahan perap (kecuali terung dan paprika salai) ke dalam periuk kecil.
- Didihkan selama 1-2 minit dengan api yang tinggi sambil dikacau. Ketepikan untuk digunakan kemudian.
- Bakar terung selama 15 minit. Putar setiap 5 minit. Pindahkan terung ke dalam sos perap setelah selesai dan perap selama 15 minit.
-
Sos Basting
- Masukkan semua bahan sos basting ke dalam periuk kecil, didihkan dan dikacau hingga semuanya larut.
- Letakkan terung di atas dulang ketuhar (kulit sebelah bawah).
- Campurkan perapan dan sos.
- Sapukan "Rusuk Terung" dengan sos dan bakar selama 5 minit lagi. Ulangi 2-3 Kali.
-
Sedia untuk Dihidangkan
Hiris dan hidangkan 'rusuk terung' bakar di atas brocolini, taburkan dengan ketumbar, daun bawang dan biji wijen.