Bahan-bahan
Aromatik
-
Bawang Merah Kecil 120.0 g
-
Bawang Putih 30.0 g
-
Halia Muda 40.0 g
-
Lengkuas 60.0 g
-
Serai 80.0 g
-
Air, disaring 300.0 g
Rencah Perapan Satay
-
Serbuk Kunyit 16.0 g
-
Serbuk Cili 8.0 g
-
Serbuk Ketumbar 8.0 g
-
Fennel Powder 4.0 g
-
Serbuk Jintan Putih 4.0 g
-
Gula Halus 250.0 g
Satay Ayam
-
Ayam, dipotong (kiub) 1000.0 g
Penyediaan
-
Aromatik
- Potong semua bahan aromatik menjadi kepingan kecil
- Kisarkan hingga menjadi rencah yang sebati
-
Rencah Perapan Satay
- Campurkan kesemua bahan-bahan B ke dalam rencah
- Kacau hingga sebati
-
Satay Ayam
- Perap ayam dengan rencah perapan satay selama 12 jam di peti sejuk.
- Bakar atau panggang ayam sehingga masak dan lembut.
- Hidangkan dengan sos kacang.