Menu

Saya bekerja di...

Teruskan

Kandungan anda sedang diadaptasikan kepada jenis perniagaan anda

+

Pes untuk Perapan

  • Air, disaring 500.0 ml
  • Cili Boh 50.0 g
  • Minyak Jagung 40.0 g
  • Serbuk Cili 3.0 g
  • Serbuk Kunyit 8.0 g
  • Serai 40.0 g
  • Lengkuas 30.0 g
  • Halia Muda 20.0 g
  • Bawang Putih 15.0 g
  • Bawang Merah Kecil 600.0 g

Penyediaan Sate Ayam Cucuk

  • Pes Perapan Sate 400.0 g
  • Dada Ayam 1.6 kg
  • Kayu Sate 40.0 pc

Penyediaan Kuah Sate

  • Gula Kasar 100.0 g
  1. Pes untuk Perapan

    • Kisar bawang merah kecil, bawang putih, halia muda, lengkuas dan serai menjadi pes.
    • Tumis pes yang telah dikisar menggunakan minyak jagung.
    • Kemudian masukkan cili boh.
    • Tambahkan air, Mentega Kacang Berkrim Lady's Choice dan Pati Ayam Knorr.
    • Kacau sehingga kuah pekat. Ketepikan dan sejukkan di dalam suhu bilk.
    • Campurkan kuah kacang bersama Mayonis Sebenar Lady's Choice.
    • Kacau sebati dan sedia untuk dihidangkan.
  2. Penyediaan Sate Ayam Cucuk

    • Potong dada ayam secara berjalur (strip).
    • Perapkan hirisan ayam bersama pes perapan sate.
    • Cucukkan pada lidi sate.
    • Perap di dalam peti ais semalaman bagi mendapatkan rasa yang tepat.
    • Bakar di atas kuali leper pemanggang (griddle) sehingga lembut.
  3. Penyediaan Kuah Sate

    • Kisar bawang merah kecil, bawang putih, halia muda, lengkuas dan serai menjadi pes.
    • Tumis pes yang telah dikisar menggunakan minyak jagung.
    • Kemudian masukkan cili boh.
    • Tambahkan air, Mentega Kacang Berkrim Lady's Choice dan Pati Ayam Knorr.
    • Kacau sehingga pekat. Ketepikan dan sejukkan di dalam suhu bilk.
    • Kacau sebati dan sedia untuk dihidangkan.
  4. Hidangkan di atas Pinggan

    • Tuangkan kuah sate di atas sate ayam bercucuk lidi.
    • Hidangkan sate ayam bersama nasi himpit, timun dan hirisan bawang.