Sos Kari Jepun
Sos gabungan Jepun-Barat ini sangat serba boleh, anda boleh menyajikannya pada pasta,chicken chop, stik atau dengan nasi!

Bahan-bahan
Sos Asas
-
Air, disaring 1000 ml
Aromatik
-
Minyak Jagung 60 g
-
Bawang kuning (dipotong dadu) 50 g
-
Bawang Putih Segar, dipotong 20 g
-
Ginger Paste 20 g
-
Serbuk Kari Inggeris 25 g
-
Daun salam 2 pc
-
Gula 30 g
-
Sos LP 30 g
-
KNORR Sos Tomato - 4 x 3,3 kg 50 g
Penyediaan
-
Sos Asas
Campur air dan Knorr Demi Sauce dan masak hingga mendidih. Didihkan selama 3 minit. Ketepikan untuk diguna kemudian. -
Aromatik
- Tumis bawang, bawang putih, halia, serbuk kari dan daun salam dengan minyak hingga harum.
- Masukkan sos LP, sos tomato, gula dan Stok Ayam Knorr.
- Didihkan selama 5 minit dan biarkan suam sebelum dihidangkan.