Saya bekerja di...

Teruskan

Kandungan anda sedang diadaptasikan kepada jenis perniagaan anda

+

Penyediaan Udang

  • Udang Harimau, sederhana, dikupas, ekornya dibiarkan, dibelah (deveine) 20 pc
  • Minyak Jagung 50 ml

Kuah Kacang

  • Bawang Merah Kecil 600 g
  • Bawang Putih 15 g
  • Halia Muda 20 g
  • Lengkuas 30 g
  • Serai 40 g
  • Serbuk Kunyit 8 g
  • Serbuk Cili 3 g
  • Minyak Jagung 40 g
  • Cili Boh 50 g
  • Air, disaring 500 ml
  1. Penyediaan Udang

    • Campurkan minyak dengan Sos Barbeku Hickory Smoke Knorr.
    • Perap udang.
    • Cucuk 2 ekor udang untuk setiap lidi.
    • Bakar (gril) di atas kuali panas sehingga lembut. Sedia untuk dihidangkan.
  2. Kuah Kacang

    • Kisar bawang merah kecil, bawang putih, halia muda, lengkuas dan serai menjadi pes.
    • Tumis pes yang yang telah dikisar menggunakan minyak jagung.
    • Kemudian tambahkan cili boh.
    • Masukkan air, Mentega Kacang Berkrim Lady's Choice dan Pati Ayam Knorr.
    • Kacau sehingga kuah pekat. Ketepikan dan biarkan ia sejuk pada suhu bilik.
    • Campurkan kuah kacang bersama Mayonis Sebenar Lady's Choice.
    • Kacau sebati dan sedia untuk dihidangkan.
  3. Penghidangan di atas Pinggan

    • Tuangkan kuah kacang di atas udang yang telah dicucuk dengan lidi. Hidangkan kuah kacang di dalam mangkuk.
    • Hiaskan bersama daun ketumbar dan hirisan bawang.
+