Mitos vs Fakta Penghantaran Makanan
Ingin meningkatkan jualan dan mengekalkan keuntungan semasa menggunakan khidmat rakan niaga penghantaran makanan? Ketahui tanggapan lazim di sebalik penghantaran makanan, dan hal yang sebenar.
Oleh kerana perkhidmatan penghantaran makanan semakin mendapat sambutan di Asia Tenggara, pengendali makanan berebut untuk meraih keuntungan dari pasaran yang sedang berkembang ini. Jika anda merancang untuk menambah penghantaran makanan sebagai sebahagian daripada tawaran perkhidmatan anda, berikut adalah beberapa mitos lazim yang harus diketahui.
Mitos
Penghantaran makanan memberi lebih banyak pulangan jualan dan keuntungan untuk operasi anda.
Fakta
Walaupun jumlah jualan mungkin meningkat, rakan niaga penghantaran akan mengambil komisen untuk mengendalikan logistik, penghantaran, dan perkhidmatan pelanggan, yang akan mengurangkan margin keuntungan anda.
Tip: Perhati, sesuaikan dan berunding. Perhatikan margin keuntungan hidangan penghantaran, dan sesuaikan dengan sewajarnya. Anda juga boleh cuba untuk berunding tentang pakej komisen dan perniagaan yang lebih baik dengan rakan niaga penghantaran anda.
Mitos
Anda perlukan kemahiran teknologi untuk mengendalikan saluran penghantaran makanan dalam talian.
Fakta
Kebanyakan saluran penghantaran menggunakan sistem atau antara muka yang mudah. Namun yang lebih penting ialah memiliki ahli pasukan yang mahir dalam operasi mengendalikan kepelbagaian jenis dan bilangan pesanan.
Tip: Pastikan pasukan anda telah membiasakan diri sepenuhnya dengan sistem penghantaran dan bagaimana ia berfungsi. Mereka juga harus dapat mengimbangi pesanan makan di kedai dengan pesanan penghantaran makanan.
Mitos
Mengendalikan permintaan penghantaran makanan adalah mudah. Ia sama sahaja seperti memenuhi pesanan tambahan.
Fakta
Permintaan penghantaran makanan boleh berubah dengan drastik. Ini menjadikannya sukar untuk dipersiapkan dan dikekalkan.
Tip: Utamakan bahan berkualiti yang akan mengurangkan masa penyediaan, kerana ia boleh membebaskan anda untuk tugas yang lebih penting. Contohnya, daripada membuat kentang lenyek sedari awal, cuba gunakan Empingan Kentang Knorr-ia hanya memerlukan 5 minit untuk disediakan dengan menggorengnya di kuali!
Mitos
Makanan mudah rosak yang menyebabkan pilihan menu menjadi terhad untuk penghantaran.
Fakta
Terdapat tip dan petua, serta bahan-bahan berbeza yang lebih tahan untuk penghantaran berbanding bahan lain.
Tip: Gunakan bahan yang boleh mempertingkatkan ketahanan makanan. Sebagai contoh, daripada menggunakan limau nipis, gunakan Serbuk Limau Nipis Knorr untuk kesan rasa yang sama tanpa perlu bersusah payah.
Resepi berkaitan
Produk Berkenaan (10)
Produk tambah ke beg
Produk tidak boleh ditambah ke beg
Produk dikeluarkan dari beg
Produk tidak boleh dikeluarkan dari beg
- Sahkan
- atau
- Pergi ke beg
Ganjaran Menanti
- Peluang untuk mendapatkan sampel percume
- Resipi – resipi terbaru dan eksklusif dari Chef
- Perkongsian Inspirasi, tren dan tips menarik
- Diskaun untuk pembelian secara atas talian