Earl Grey Chai Float
Tambahkan sentuhan moden kepada teh chai tradisi ini dengan ais krim.

Bahan-bahan
Sirap Pandan
-
Daun Pandan, diikat 6 pc
-
Gula 4 cawan
-
Air 2 cawan
Cara Menghidang
-
Air 2 cawan
-
Kulit Kayu Manis 1 pc
-
Bunga Lawang (kuntum kecil) 1 pc
-
Buah Pelaga Hijau, yang terbuka sedikit 3 pc
-
Bunga Cengkih 2 pc
-
Aiskrim Vanila
-
Sirap Pandan (mengikut citarasa)
Penyediaan
-
Sirap Pandan
- Masukkan 1 cawan gula, 2 cawan air dan daun pandan ke dalam periuk. Dengan air kecil, kacau sehingga hampir kesemua gula larut.
- Masukkan baki gula dan kacau hingga larut sepenuhnya.
- Ketepikan dan keluarkan daun pandan sebelum disimpan.
-
Cara Menghidang
- Didihkan air dalam periuk dan masukkan semua rempah dan didihkan selama 2 minit.
- Masukkan uncang teh Sir Thomas Lipton Uncang Teh Earl Grey dan didihkan selama 2 minit lagi. Ketepikan dari api, biarkan ia seduh selama 1 minit sebelum keluarkan uncang teh Sir Thomas Lipton Uncang Teh Earl Grey.
- Keluarkan bahan rempah setelah campuran teh telah sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk.
- Tuangkan campuran teh chai ke dalam gelas dan letakkan aiskrim vanilla dan sirap pandan di atas.
Tip Chef: Untuk perisa yang lebih kaya, seduhkan uncang teh tambahan 5 minit lagi.