Teh Panas Gula Melaka dan Kurma
Gula Melaka menambahkan rasa yang lebih kaya kepada minuman yang nenghangat ini.

Bahan-bahan
Air Gula Melaka
-
Air 70 ml
-
Gula Melaka, dicincang kasar 150 g
Teh
-
Air Panas 300 ml
-
Kurma, dipotong kiub 4 pc
-
Air Gula Melaka, atau mengikut citarasa 4 sudu besar
Penyediaan
-
Air Gula Melaka
- Masukkan Gula Melaka dan air ke dalam periuk dan didihkan hingga Gula Melaka larut menggunakan api sedang.
- Kecilkan api dan reneh selama 10 minit sehingga air gula melaka menjadi pekat dan warnanya berupa karamel. Air gula melaka selebihnya boleh disimpan di dalam peti sejuk.
-
Teh
- Seduh Lipton Uncang Teh Yellow Label dan kurma yang telah dipotong kiub di dalam air panas selama 4 minit.
- Bahagikan air Gula Melaka ke dalam 2 gelas.
-
Cara Menghidang
- Tuangkan teh panas ke dalam setiap gelas dan hidangkan segera.